Behandling

Hvilken type behandling du trenger, avhenger av årsaken til de tørre øynene dine og hvor alvorlige plagene dine er. I noen tilfeller kan mer lettflytende øyedråper passe, men en mer gelaktig dråpe, som forblir lenger på øyeoverflaten, kan fungere bedre ved mer uttalte symptomer.

Hvis du våkner med tørre øyne, kan øyedråper i gelform om kvelden være en god utfylling til andre tåreerstatningsmidler.

Hvis ikke plagene minker med én type tåreerstatning, kan det hjelpe å skifte produkt. Det er mange ganger individuelt hvilken dråpe som passer. Konserveringsmidler i øyedråper bør unngås da de kan irritere øyet ytterligere. Hvis du bruker tåreerstatningsmiddel daglig, er derfor dråper uten konserveringsmiddel et bedre alternativ. Dråper uten konserveringsmiddel anbefales også til deg som bruker kontaktlinser fordi konserveringsmiddelet misfarger linsene.

Hvis du har hatt plager i lang tid og prøvd ulike reseptfrie behandlinger, bør du søke hjelp hos en øyelege siden det kan være fare for at det har dannet seg betennelse på øyeoverflaten.

BEHANDLINGER SOM KAN PASSE DEG SOM HAR PLAGER MED TØRRE ØYNE

Her er det forslag til reseptfrie behandlinger som passer ved tørre øyne. Det går fint an å kombinere to behandlinger, f.eks. øyedråper og langtvirkende gel.

Hyprosan®

– basisbehandling som passer deg som har lette eller middels store plager*

Cationorm®

– med lipider

Oftagel®

– øyegel for deg som er mye plaget og ikke vil dryppe så ofte*

NOEN TIPS!

Det finnes enkelte ting du kan gjøre selv for å unngå tørre øyne eller lindre plagene:

 • Blunk ofte
  Hvis man arbeider konsentrert foran datamaskinen, skjer det ofte at man blunker for sjelden. Hvert blunk fukter øyet og fordeler tårefilmen jevnt over øyet.
 • Plasser dataskjermen i riktig høyde
  Skjermen skal være plassert slik at blikket er rettet nedover. Hvis skjermen er plassert for høyt og øynene vidåpne, fordunster tårevæsken lettere, noe som kan skape en følelse av tørrhet.
 • Ta pauser i dataarbeidet, og begrens TV-titting og lesning
  Husk å blunke oftere når du sitter foran en dataskjerm eller når du leser, og lukk øynene eller se bort fra skjermen omtrent hvert 30. minutt.
 • Bruk briller med rett styrke
  Hvis du bruker briller, bør du passe på at brillene har riktig styrke for din synsdefekt. Det kan redusere eller til og med eliminere plagen ved tørre øyne.
 • Unngå å oppholde deg i miljøer med luftkondisjonering, tørr luft, støv, røyk, kjemiske stoffer og trekk
  Alle disse faktorene kan irritere øyet, så det er en fordel om du har mulighet til å unngå dem. En luftfukter kan gi bedre inneluft.
 • Unngå blåst og sterk vind
  Bruk briller eller solbriller utendørs på vindfulle dager.
 • Gå gjennom din egen bruk av legemidler
  Mange legemidler kan gi opphav til redusert produksjon av tårevæske og forstyrre lipid produksjonen, snakk med en lege hvis du har mistanke om at det kan være tilfellet. Også utvortes legemidler og øyepreparater med konserveringsmiddel kan påvirke tårefilmens funksjon negativt. Spør på et apotek hvis du vil vite mer om et spesifikt legemiddel.